Wegetarianizm Wegetarianizm to rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków mięsa i w różnym stopniu innych produktów pochodzenia zwierzęcego (np. tłuszcz, czy żelatyna). Niektóre odmiany wegetarianizmu, np. laktovowegetarianizm zezwalają jednak na spożywanie miodu, nabiału i jaj. Rodzaje wegetarianizmu: Niektórzy z wegetarian nie [...]
[...] -jajka -ser biały ( w ostateczności gdyż nie jest to dobre źródło białka w ciągu dnia, lecz można kombinować i robić pastę jajeczną) I oczywiście nie należy zapominać o źródłach tłuszczy: - oliwa z oliwek - olej lniany - orzechy włoskie - inne rodzaje orzechów dbając o proporcje kw tłuszczowych w naszej diecie - masło, jeśli mamy braki [...]
C..A..Ł..K..O..W..I..C..I..E.. ….N..A……. P..O..W..A..Ż..N..I..E.. ZAŁOŻENIA DIETETYCZNE 2 gramy białka na KG masy ciała czyli 180 gram czyli 720 kalorii z białka Tłuszcze niech stanowią około 1grama na kg masy ciała(około 90gram) czyli 30 % czyli około 840 kalori Reszta to ww około 250 gram czyli 1000 kalorii Koledzy potem wam ich przedstawię [...]
[...] co najwyżej 5-10%. Dokładne rozbieżności widać na tabelce poniżej: http://img72.imageshack.us/img72/2766/table3f.jpg Problemem jest właśnie to, że w zależności od głównego źródła węglowodanów, rozbieżności w stosunku do spodziewanej wartości IG dla posiłku były różne. Jak widać dla posiłku z ziemniakami różnica była tylko 22% ale już dla [...]
Witam. Niektorzy mnie juz znaja od paru miesiecy, inni w kazdej chwili moga poznac W lipcu zaczalem przygode z redukcja i treningami. Cwiczylem 3 miesiace-najpierw ACT, pozniej ok miesiaca FBW. Diete trzymalem falami-3tyg na 100%, wypad do matki, albo jakas imprezka i przerwa. Jednym slowem niezbyt powaznie. W 3 miesiace zjechalem ze 107kg do 101, [...]
[...] cztero-, pięciokrotnie (zależnie od charakteru dyscypliny i metodyki treningowej) więcej białka niż urzędnik. Dowóz białka powinien być tu zatem większy. W zależności od źródła informacji mówi się o 2g, 2,5g 3g, a nawet 4gramach na 1 kg wagi ciała do uzyskania dodatniego bilansu azotowego w organizmie, czyli stanu, w którym synteza białka [...]
[...] u zawodników łączących trening siłowy z dietą o niskiej zawartości węglowodanów ukierunkowanej na proces redukcji masy ciała. W takim przypadku potrzebne są alternatywne źródła energii, aby jej produkcja nie musiała odbywać się kosztem tkanki mięśniowej. BCAA nadają się do tego znakomicie, ponieważ są bezpośrednio metabolizowane w mięśniach. [...]
[...] energetyczne? – jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne? Białko – biologiczna rola białka – rekomendowane spożycie dla kobiet aktywnych, – najlepsze źródła, – funkcjonalne wykorzystywanie unikalnych walorów protein. Węglowodany – fakty i mity na temat węglowodanów, – biologiczna rola (energetyczna, wpływ na wydzielanie [...]
[...] ryż, makaron, chleb oraz owoce. Nie spożywaj dodatkowych kalorii w postaci dietetycznego tłuszczu. Jedyny tłuszcz w twoich posiłkach powinien pochodzić i tego samego źródła (jako uboczny produkt), co białko. Ważący 90 kg kulturysta powinien dziennie zjadać 200 g białka i 400 g węglowodanów. 2. Trening wydolnościowy 4x40. Wykonując trening [...]
[...] stosujemy l-karnitne w celu zmniejszenia prod. Endogennej 5. możemy rozwazyc stosowanie kwasow omega3 (korystny profil lipidowy) Jak kogoś zainteresowało to poniżej wrzucam źródła: 1. Boushey CJ, Beresford SAA, Omenn GS, et al: A quantitative assessment of plasma homocysteine as a risk factor for vascular disease: Probable benefits of increasing [...]
[...] energetyczne? – jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne? Białko – biologiczna rola białka – rekomendowane spożycie dla kobiet aktywnych, – najlepsze źródła, – funkcjonalne wykorzystywanie unikalnych walorów protein. Węglowodany – fakty i mity na temat węglowodanów, – biologiczna rola (energetyczna, wpływ na wydzielanie [...]
[...] ten dział, mniejsza o to. Bardzo bym prosił o pomoc, przeczytałem ten artykuł i chciałbym spróbować tej diety. Tylko nie umiem jej rozpisać dlatego daje tutaj zawartość źródła nie podaje jako reklamy zbędnej. O mnie. Wiek:16 Wzrost:174 Waga:75 Fat25%ok Pas:75-80cm Nadwaga z 6kg Ćwiczę 3-4x tyg zależy od nowego treningu. Aeroby-30min po tyg [...]
[...] l-karnitne w celu zmniejszenia prod. Endogennej 5. możemy rozwazyc stosowanie kwasow omega3 (korystny profil lipidowy) Jak kogoś zainteresowało to poniżej wrzucam źródła: 1. Boushey CJ, Beresford SAA, Omenn GS, et al: A quantitative assessment of plasma homocysteine as a risk factor for vascular disease: Probable benefits of [...]
Postanowiłem umieścić na naszym forum ciekawy artykuł. Dodam kilka ciekawostek.Witamina C którą kupujecie w aptece jest przyswajalna tylko w 5 procentach.Dotyczy to też reszty chemi z apteki.Podam przykład bardzopopularnego preparatu witaminowo-mineralnego "Centrum" - połykacie tabletke centrum wydalacie teblatke "Centrum" , bo jej zawartość [...]
[...] energetyczne? – jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne? Białko – biologiczna rola białka – rekomendowane spożycie dla kobiet aktywnych, – najlepsze źródła, – funkcjonalne wykorzystywanie unikalnych walorów protein. Węglowodany – fakty i mity na temat węglowodanów, – biologiczna rola (energetyczna, wpływ na wydzielanie [...]
[...] energetyczne? – jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne? Białko – biologiczna rola białka – rekomendowane spożycie dla kobiet aktywnych, – najlepsze źródła, – funkcjonalne wykorzystywanie unikalnych walorów protein. Węglowodany – fakty i mity na temat węglowodanów, – biologiczna rola (energetyczna, wpływ na wydzielanie [...]
[...] mniej złożone i niekompletne, więc takie rezultaty nie powinny dziwić. Wiadomością, którą należy zapamiętać jest to, że nie należy w diecie polegać tylko na jednym rodzaju źródła protein. Połączenie tych źródeł powinno cię zaprowadzić do celu. Jako przykład niech posłuży fakt, że kulturyści - wegetarianie nigdy nie osiągają swojego pełnego [...]
[...] B6, kwas foliowy oraz biotynę. Drożdże piwne poprawiają kondycje i wygląd skóry oraz mogą łagodzić przebieg i zmniejszać objawy trądziku. Aminokwasy siarkowe i biologiczne źródła siarki takie jak cystyna, L-cysteina i MSM stanowią doskonałe bio-surowce do syntezy białek siarkowych oraz innych istotnych molekuł zawierających siarkę. Białka [...]